Voorjaar
In deze tijd is een tocht lang de Lötschberg südrampe, met het haast subtropisch klimaat bijzonder aan te bevelen. Van veel vlindersoorten vliegt hier al de eerste generatie, waarvan de Koningspage de Oranjetip en Grote apollo wel de opvallendste zijn. Ook is het opletten op de Vlierorchis die zowel in rood als geel bloeit. Van de anemonen moeten het Wildemanskruid en de Voorjaarsanemoon genoemd worden die hun kopjes steeds verder boven de grond uit duwen.
De grote zoogdieren klitten samen op de schaarse weitjes waar de sneeuw net weg is. Soms zie je Ree, Gems en Steenbok samen het eerste groen afgrazen. Ook rondstruinende vossen laten zich in deze tijd makkelijk observeren.
Begin mei zijn overal de zingende beflijster te horen, Draaihalzen roepen van onderin het dal tot boven de 2000 meter. Onderin het dal is ook de Hop weer terug, zingen overal de Nachtegalen en zo vanaf medio mei zijn de Rode Rotslijsters hogerop ook weer present.
De Korhoenders baltsen weer op verschillende bolderplaatsen in de buurt. Ruigpootuilen roepen nu soms ook overdag en met een beetje geluk is ook de Dwerguil te horen.
Laag onderin het dal zijn voorjaarsbloeiers als Kuifhyacint te vinden. Een bezoekje aan de Oude Rhône is beslist de moeite waard vanwege de vele doortrekkende vogels die er dan te zien zijn: veel soorten Gele kwikstaarten, Duinpieper, Kortteenleeuwerik, Roodpootvalk blijven er dan vaak een poosje hangen. Op het gazon voor het appartement komen soms Tapuiten foerageren, vooral wanneer het bovenin de bergen nog even weer gesneeuwd heeft.